23 octubre, 2021

¿HI HA JONEGUERS QUE VERITABLEMENT INTERESSIN A MÈXIC?.

Abans d’anar al tema principal… No és broma, és molt seriós i inclús des de fa dies ho volia tornar a suggerir, cada any ho faig. Vagi comprant els seus regals de Nadal des d’ara, no tarden a pujar els preus de productes d’hivern, eviti embussos de tot tipus

Abans d’anar al tema principal… No és broma, és molt seriós i inclús des de fa dies ho volia tornar a suggerir, cada any ho faig. Vagi comprant els seus regals de Nadal des d’ara, no tarden a pujar els preus de productes d’hivern, eviti embussos de tot tipus, llargues cues, carreres de última hora i sobre tot així “va temperant” les seves despeses, pensiu, no es escabellada el suggeriment, a més a més no cooperi amb la gringa idea del arbret que només ajuda a la desforestació dels nostres ja pelats boscos, pensi en el mexicà naixement, aquest si és perenne i té el significat de la data que es celebri. ¿S’imagina vostè a la criatureta que es recorda enfilada a un arbre?… ¡Al toro!… Acaba el diumenge la temporada petita a la plaça major del món, la plaça “Mèxic”, tercera en “categoria” a nivell universal i curiosament ja superada en serietat fins i tot per un llenç xarro de qualsevol empriu, per al diumenge s’anunciava el segon mà a mà de l’expirant cicle, Santiago Faust i Sergi Flores amb jònecs de Salvadó Rojas, avui sabem que s’agrega al cartell la yucateca Lupita López… La temporada no ha estat el que tots esperàvem, el sorgiment d’un jove que liderés als seus col•legues, que porti a les masses, que interessi a més dels ja acostumats mil, dos mil assistents. Ningú ho ha assolit, ningú, i ho podré repetir fins el cansament fins que algú me refuti que ja a passada tarda es van veure més de cinc mil persones. Cert, així és, només un deu per cent de l’aforo de l’enorme embut aproximadament i això ho van fer les jonegueres, les dones, no els homes. Van convocar aquesta quantitat, si m’ho permeten dir, “de curiosos”, la mostra està que al repetir-les la solitud fou la que va tornar en grans volums, i van omplir les grades, veurem el diumenge que tant interessen “els triomfadors”, crec que poc, “se’ls va colar el reforç”, la dona, Lupita López, anem a veure si veure-la al seu costat els hi dona un xic “d’inspiració”, per no dir vergonya, i es peguen l’arrimada que sempre han quedat a deure… No feriré susceptibilitats, no donaré noms, tots els coneixem, s’ha repetit a nois de manera de “deixalla” i amb total seguretat ells, i els seus “apoderats”, ja estaran pensant en l’alternativa, cooperaran al desesperant atur que regna en aquest país… Per rara ocasió avui no responsabilitzo a les empreses de forma directa, elles, com sigui que es donen les coses, els han programat i ningú s’ha aferrat d’aquest clau que ni cremant ha estat, el que se esta desfent és la voluntat del que es diu taurí, parlo de la plaça Mèxic, de la de Guadalajara, de la de Zacatecas, d’altres més que han estat donant aquests festejos menors i ningú d’ells els hi ha respost… El que és veritat és que em contradic, he escrit que tenim molts bons prospectes taurins i avui dec de tragar-me les meves pròpies paraules, les tenim però al parèixer estan vuits, o plens de conformisme, els podrà funcionar el cap però el cor el deixen a casa a l’anar a les places i ni que dir el lleig comparatiu… ¡Als meus anys eren millors els joneguers!… Nosaltres els vellets recordem que la preparació dels aspirants a figures era quasi nul•la però em venen a la ment aquelles excel•lents entrades que ells causaven al desaparegut “Progreso” de Guadalajara de don Ignasi García Aceves, la plaça “Mèxic” amb vint mil seients ocupats en llargues temporades de fins i tot més de trenta tardes amb un criticat doctor Gaona al front de l’organització, “El Toreo” de “Quatre Camins”, jonegades a Nogales, a Piedras Negras, a Ciudad Juárez, a Monterrey, a Nuevo Laredo, “pachanguitas” amb vaques, més torejades que un polític “d’alts vols” a infinitat de poblets on els mateixos participants s’encarregaven de fixar la publicitat, de sortir una tarda “de matadors” i al dia següent de “banderillers”, de quadrilla… Avui ni somiant que els elitistes joves tinguin aquesta rústica preparació, a l’actualitat “aquestes vacades” es donen a les ramaderies amb tots els luxes i comoditats tingudes i per tenir… Cert, em vaig equivocar, no estic a la moda, avui en dia es conformen en dir que són toreros, NO SEN_HO, sumen dates, i viatges a l’estranger, s’omplin d’il•lusions vanes, em deia un TORERO d’abans el següent… “Mira, ser torero no només és pareixeu-ho i dir-ho, és sentir-ho, és estar satisfet amb tu mateix després de treure’t la roba de torejar a l’arribar de tornada a l’hotel, de contar amb la satisfacció d’haver complit i saber que t’has guanyat la repetició per haver interessat a qui amb gust paga una billeta, de posar més gent tarda a tarda, que els hi doni gust de veure’t, això, això és ser torero, estar segur que ells et volen veure, que interessa el que fas al rogle, això és per a mi ser torero”. Aclareixo que qui m’ho va comentar va matar varies jonegades a Madrid i allí va confirmar la seva alternativa, el que és el mateix, ¡VA INTERESSAR!… Avui, ¿vostè deixa un diumenge familiar per veure a “X” principiant?. Consti, vostè mateix ho va dir, quan menys ho va pensar. I que no surtin amb que escriure veritats és destruir, és intentar veure les coses com les imaginem només… Demà la ressenya del que s’ha vist a Zacatecas a les seves corregudes de toros… Ens Veiem.

Deja un comentario

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com